Wilk: Porōwnanie wersyji

Usunięta treść Dodana treść
Nie podano opisu zmian
Nie podano opisu zmian
Linijŏ 3:
Vilk půmješkuje lasy, růvńiny, bažoúy a vjyrchy. Potřebuje, jako gatůnek uo skúůnnośćach terytoryjalnych, srogigo placu. Zvykle plac zajmovane bez vataha to 100 km², nale vjelgość ta zolyžy uod dostympnośći jodúa a placu. Možno vystympovać vspůúužytkovańy tajli placu bez 2 kůnkurujůnce vatahy. Vilk je vytrvoúym vyndrusym, potrafi bez dźiń pokůnać dystans poradźeśeću kilůmetrův. Stada vilkův rachujům do 20 uosobńikův, zvykle ale sům znočńy myńi lične, skuli trygo co sům skupinům familijnům kero skúoda śe s pary rodźićeli, modych a evyntualńy tajli vilkův s popředńygo mjotu. Vatahy majům echt uokreślůno hjerarchijo vevnyntřno. Vilki majům rozvińjynty systym kůmůńikovańo śe při půmocy godki ćoúa, uodgúosův uoraz při užyću substancyje chymičnych – ferůmůnův z svojigo smolyńo (znakovańy placu). Žyvjům śe gůvńy ssakůma średńi vjelgośći (jelyńy), nale ńy gardzům tyž myńijšymi zvjeřyntůma čy padlinům, a jako stado je vjelge, do kupy polujům tyž na srogše ssaki abo jejich stada. Při braku jodúa, abo ve uokreśe vychovyvańo modych, zdařo jym śe atakovać zvjeřynta hodovlane.
 
Dovńi bůúy vilki šeroko rozpřestřyńůne. Ekspansyjo čovjeka vpúynyúa na úůgrańičyńy jejich populacyje. Zakořyńůny ve kultuře strach před vilkůma povodovoú jejich zabijańy, čynsto ńyuzasadńůne. Terozki ve vjynkšośći państv uobjynto vilki uochrůnům jejich gatůnku. Robi śe průby reintrodukcyji tygo gatůnku, na nojšeršo skala ve [[USA|USA]], nale tyž ve [[Ojropa|Ojropje]].
 
Vilk uod počůnku bůú a je dalyj uobecny v ludzkij kultuře. Gúůwńy ve kůntekśće nygatyvnym, kej drapježca, zabůjca abo vćelůne zúo. S drůgi strůny, podźivjano je ńyzaležność, śiúa a vytrvoúoś uod vilkův. Uostatńo, na skutek vzrostu śvjadůmośći ekolůgičnyj, postřygańy vilka ulygo stopńovyj poprovje, bestož plac strachu začyna zajmovać zrozůmjyńy jygo roli v ekosystymje.