Lady GaGa, po prŏwdzie Stefani Joanne Angelina Germanotta[1] (nar. 28 marca 1986 we Nowym Jorku) to amerykōńskŏ śpiywaczka, kōmpozytōrka, pianistka, autorka tekstōw, szauszpilerka i producyntka muzycznŏ byciŏ italijańskigo.

Lady GaGa
Lady Gaga in Rome.jpg
Lady GaGa (2011)
Imię i nazwisko Stefani Joanne Angelina Germanotta
Gatunki pop, muzyka elektrōnicznŏ, jazz, country
fach śpiywaczka, kōmpozytōrka, pianistka, autorka tekstōw, szauszpilerka, producyntka muzycznŏ
Aktywność ôd 2001
Wydawnictwo Interscope (od 2008), Streamline (od 2007)
Def Jam (2006), Cherrytree (2007-10), KonLive (2007-11)
powiōnzania Lady Starlight, Tony Bennett, Bradley Cooper

BiografijŏEdytuj

Jako dziycio Stefani Germanotta uczynszczała do Szkoły Zakōnu Serca Jezusowego we Nowym Jorku. 4 lata brała lekcyje szpilu na klawiyrze, a w wieku 13 lŏt napisała swojã piyrszõ balladã, kerõ zaprezyntowała rok niyskorzij[2]. W wieku 17 lŏt zaczła uczyć sie w Tisch School of the Arts we Nowym Jorku, kaj sztudiyrowała muzykã.

Po skōńczyniu szkoły, podyjmła sie roboty we Interscope Records, kaj pisała teksty śpiywek, bp. dlŏ The Pussycat Dolls i dwie śpiywki na album Britney Spears[3]. We interview dlŏ HX Magazine, prziznała sie, iże je biseksualistkōm[4].

We interview dlŏ Rona Slomowicza, Lady GaGa ôpedziała skōnd wziōn sie jeji pseudōnimu. Zainspirowała jōm śpiywka z 1984 roku „Radio Ga Ga" skupiny Queen[5].

Jeji debiutancki album The Fame ôstoł wydany na światowõ skalã 19 siyrpnia 2008 roku.

DyskografijŏEdytuj

AlbumyEdytuj

  • The Fame (2008)
  • The Fame Monster (2009)
  • Born This Way (2011)
  • Artpop (2013)
  • Cheek to Cheek (2014)
  • Joanne (2016)
  • Chromatica (2020)

EPEdytuj

  • The Cherrytree Sessions (2009)
  • Hitmixes (2009)
  • A Very Gaga Holiday (2011)

SingleEdytuj

  • Just Dance (2008)
  • Poker Face (2008)
  • Eh, Eh (Nothing Else I Can Say) (2009)
  • LoveGame (2009)
  • Paparazzi (2009)
  • Bad Romance (2009)
  • Telephone ft. Beyoncé (2010)
  • Alejandro (2010)
  • Dance in the Dark (2010)
  • Born This Way (2011)
  • Judas (2011)
  • The Edge of Glory (2011)
  • You and I (2011)
  • The Lady Is a Tramp ft. Tony Bennett (2011)
  • Marry The Night (2011)
  • Applause (2013)
  • Do What U Want ft. R. Kelly (2013)
  • G.U.Y. (2014)
  • Anything Goes ft. Tony Bennett (2014)
  • I Can't Give You Anything but Love ft. Tony Bennett (2014)
  • Til It Happens to You (2015)
  • Perfect Illusion (2016)
  • Million Reasons (2016)
  • The Cure (2017)
  • Joanne (2017)
  • Shallow ft. Bradley Cooper (2018)
  • Always Remember Us This Way (2018)
  • I'll Never Love Again ft. Bradley Cooper (2019)
  • Stupid Love (2020)
  • Rain On Me ft. Ariana Grande (2020)

Przipisy

  1. Germanotta, Stefani Joanne Angelina (ang.). U.S. Copyright Office. [dostymp 2019-11-13].
  2. Miss Universe®: The Main Event, web.archive.org, 20 listopada 2008 [dostymp 2021-04-24] [zarchiwizowane z adresy 2008-11-20].
  3. Lady Gaga : Diary : YES ITS TRUE, BRITNEY SPEARS, web.archive.org, 11 września 2008 [dostymp 2021-04-24] [zarchiwizowane z adresy 2008-09-11].
  4. HX - The One and Only, web.archive.org, 15 siyrpnia 2008 [dostymp 2021-04-24] [zarchiwizowane z adresy 2008-08-15].
  5. Lady Gaga Interview - Interview with Lady Gaga, web.archive.org, 13 września 2008 [dostymp 2021-04-24] [zarchiwizowane z adresy 2008-09-13].

Linki zewnyntrzneEdytuj